SA DESCOPERIM ROMANIA

Cateva dintre nenumaratele fete ale Romaniei

Marele tur al Romaniei

Veti ateriza la Constanta, cea mai importanta localitate de pe litoralul romanesc al Marii Negre, pentru a incepe aceasta aventura romantica cu o durata de 15 zile. Cele doua zile petrecute aici va ofera timp suficient pentru a vizita orasul, inclusiv Muzeul Arheologic cu incantatoarele sale statui romane, si pentru a gusta specialitatile pe baza de peste din restaurante.

In cea de-a treia zi luati trenul rapid spre Bucuresti pentru a vizita orasul si Muzeul Satului. De la Bucuresti, parcurgeti in ziua a patra drumul spre Curtea de Arges, cetate de scaun a voievozilor Tarii Romanesti in Evul Mediu, si admirati comorile de arta si arhitectura ale orasului.

Ramaneti peste noapte aici sau la Pitesti, si apoi continuati-va drumul spre Transilvania legendara, cu vizitarea locuintelor fortificate si a manastirii Horezu, datand din secolul al XVII-lea, pentru a ajunge in cele din urma in orasul medieval Sibiu.

In ziua a sasea vizitati Muzeul de Arta din Sibiu, iar apoi mergeti sa vedeti icoanele pe sticla de la Sibiel urmate de cetatea Albei Iulia in drum spre Cluj-Napoca.

In cea de-a saptea zi veti incepe un tur al indepartatei regiuni Maramures, cu pitorescul oras Sighetu Marmatiei, in care folclorul constituie o traditie vie. Vizitati "Cimitirul Vesel" din Sapanta. Innoptati la Baia Mare. In ziua urmatoare opriti-va la minunatele bisericute din lemn de la Surdeti, Ieud Din Deal, si in satul "impodobit" Ciocanesti, in drum spre Tihuta.

Ziua a noua este dedicata Manastirilor din Nordul Moldovei: Moldovita, Sucevita, Voronet, Humor si Biserica Arbore, acoperite cu fresce in stil bizantin, datand din secolul al XVI-lea. Innoptati la Suceava, unde veti putea degusta vinurile moldovenesti. Continuati-va apoi drumul spre Targu Neamt pentru a vizita manastirea si cetatea de aici.

Petreceti noaptea la Piatra Neamt, iar apoi, in ziua a unsprezecea, admirati privelistile din spectaculoasele Chei ale Bicazului si Lacu Rosu, pentru a va incheia acest drum minunat in statiunea montana Poiana Brasov.

In cea de-a douasprezecea si cea de-a treisprezecea zi veti descoperi comorile arhitectonice ale Brasovului medieval si ale Castelului Peles, inainte de a pleca spre Tulcea, poarta ce se deschide spre Delta Dunarii.

Ultima zi a acestui tur ar putea fi si cea pe care nu o veti uita niciodata; va veti plimba in mijlocul naturii salbatice, o suprafata de 5640 km patrati (2200 mile patrate) acoperita de ape. Aceasta rezervatie a Biosferei adaposteste peste 300 de specii de pasari, de la pelicani la vulturi.

In ziua a cincisprezecea va veti intoarce la Constanta si veti lua avionul spre casa.

 

 

In cautarea lui Dracula

Sosire in capitala, Bucuresti, oras infiintat in anul 1459 de voievodul Vlad Tepes, personajul de temut care a constituit sursa de inspiratie pentru inventarea vampirului "Dracula".

Ziua a doua incepe cu vizitarea subsolurilor sustinute de arcade ale palatului sau; apoi veti admira minunatele podoabe din aur si pietre pretioase ale voievozilor si regilor Romaniei. Dupa ce luati pranzul la Snagov, in apropierea manastirii cu turn din 1408, va veti continua drumul spre Sinaia, unde veti si innopta.

In ziua a treia vizitati Castelul Peles, resedinta regala din secolul al XIX-lea, si treceti muntii pentru a descoperi maretul Castel Bran, inaltat in 1377 pe piatra de hotar, si el inclus in legenda Contelui Dracula. Cazare la Brasov.

Ziua a patra va permite sa descoperiti Transilvania, taramul lui Dracula. Luati pranzul in casa in care se crede ca s-ar fi nascut contele in orasul medieval Sighisoara, admirabil conservat din secolul al XV-lea.

In ziua urmatoare veti participa la o degustare de vinuri la podgoria lui Dracula de la Lesinta si veti lua pranzul la hotelul Coroana de Aur din Bistrita, devenit celebrul dupa ce a fost mentionat de Bram Stroker in cartea sa. Ramaneti aici, pregatindu-va astfel pentru momentul-cheie al zilei a sasea, si anume pentru a innopta daca puteti in indepartatul Castel al lui Dracula din Pasul Tihuta si pentru a vizita casa unei vrajitoare.

Va rugam sa va procurati calmantele din timp. Muntele fermecat Ceahlau, in Moldova, este destinatia dumneavoastra in ziua a saptea; va veti indrepta spre el traversand valea Bistritei, descrisa in roman.

Ramaneti peste noapte in statiunea montana Durau, inainte de a va intoarce la Bucuresti pentru o cina de adio in cadrul Societatii transilvane a lui Dracula, cea care a creat acest itinerariu. Poate veti fi invitati sa deveniti membru al ei. (tel. Bucuresti, 6795742)